Френският ветеран Адриан Манарино се класира едва за втори път в кариерата си за четвъртия кръг на Откритото първенство на Австралия по тенис.

35-годишният французин, който през последните 12 месеца се радва на най-добрите резултати в цялата си кариера, отстрани американеца Бен Шелтън след 7:6(4), 1:6, 6:7(2), 6:3, 6:4. Мачът продължи 4 часа и 51 минути, а за Манарино, който в края на миналата година спечели турнира в София, това бе трета поредна петсетова победа в Мелбърн.

Въпреки огромния брой часове, прекарани на корта, Манарино бе много по-свеж в края на мача от 21-годишния Шелтън и с обрат от 1:2 сета успя да го изхвърли от надпреварата. За награда Манарино си осигури среща на осминафиналите с десеткратния шампион в турнира и номер 1 в световната ранглиста Новак Джокович от Сърбия.

За да отстрани 16-ия в схемата Шелтън, Манарино използва най-силната страна от играта си - това да държи топката дълго време в игра и да чака грешки на противника си. Американецът допусна цели 75 непредизвикани грешки в срещата и въпреки че записа 18 аса и 73 печеливши удара, не успя да се противопостави на французина достатъчно здраво.

До момента Джокович и Манарино имат четири мача помежду си, като и четирите са в полза на световния номер 1. Изненадващо обаче цели три от тези мачове са на тревна настилка, а само един - последният им през 2018 година, е на твърд корт. В него Манарино взе първия сет, но допусна обрат след това.

За четвъртия кръг в Мелбърн се класира и петият в схемата Андрей Рубльов. Руснакът премина изненадващо лесно през американския представител Себастиан Корда и го отстрани след 6:2, 7:6(6), 6:4 за точно 2 часа игра.

Снимки: Gulliver/GettyImages
57 снимки

Рубльов даде само една точка за пробив на Корда, която дойде в средата на първия сет и от която американецът не се възползва.

В следващия кръг съперник на Рубльов ще бъде последният останал австралиец в турнира. Това е поставеният под номер 10 в схемата Алекс де Минор. / БТА