Китайката Лин Чжу ще играе за пръв път на осминафинал на турнир от Големия шлем. В среща от третия кръг на Откритото първенство на Австралия по тенис при жените тя победи със 7:6(3), 1:6, 6:4 поставената под номер 6 в схемата Мария Сакари от Гърция.

Чжу, която е под номер 87 в ранглистата на Женската тенис асоциация, взе инициативата още в началото на мача, за да поведе с 3:1 гейма. Сакари обаче възстанови равенството в резултата в последния възможен момент, правейки пробив за 5:5.

В тайбрека китайката поведе с 4:1 точки и за именитата ѝ съперничка вече нямаше вариант за обрат.

Сакари обаче показа доста по-различна игра във втория сет, в който реализира пробив във всяко едно от четирите подавания на съперничката си, за да изравни сетовете след 6:1.

В решителния трети обаче настъпи нов спад в представянето на гъркинята, от който Чжу се възползва, за да постигне най-голямата победа в кариерата си.

В следващия кръг Лин Чжу ще играе с номер 24 в схемата Виктория Азаренка. 33-годишната представителка на Беларус, която спечели титлата в Мелбърн през 2012 и 2013 година, се класира за четвъртия кръг на турнира за втора поредна година след 1:6, 6:2, 6:1 над американката Мадисън Кийс.

Азаренка не успяваше да се справи с мощната игра на Кийс в първия сет, в който американката наниза 14 печеливши удара. Ситуацията на корта обаче се промени във втория сет, в който Кийс започна да допуска все повече и повече грешки и Азаренка изравни след 6:2. Това явно наклони везните в полза на белорускинята, която в третия сет беше още по-убедителна и след 6:1 затвори мача за само сто минути игра.

 

БТА / Автор: Георги Крумов