Елизе Мертенс (Белгия) и Су-Вей Сие (Тайван) спасиха два мачбола и спечелиха титлата при женските двойки на Откритото първенство на Великобритания по тенис.

Поставените под номер 3 Мертенс и Сие надделяха в драматичен финал над рускините Елена Веснина и Вероника Кудерметова с 3:6, 7:5, 9:7 след два часа и половина игра.

Веснина сервираше за победата при 5:4 гейма във втория сет, но руското дуо пропусна два мачбола, а след това съперничките им стигнаха до обрат, за да изравнят резултата.

Третата част беше не по-малко драматична. Рускините наваксаха изоставане от 3:5 гейма, а при 7:6 Кудерметова сервираше за трофея, но допусна пробив, а след това при 7:8 и Веснина загуби подаването си, което донесе победата на противничките.

Това беше трета титла от Големия шлем за Мертенс, която в тандем с Арина Сабаленка (Беларус) спечели Откритото първенство на Австралия през февруари този сезон и Откритото първенство на САЩ през 2019 година.

Сие пък триумфира за трети път на "Уимбълдън" при женските двойки. Преди това тя взе титлата в Лондон с Шуай Пън (Китай) през 2013 година и с Барбора Стрицова (Чехия) през 2019 година. Азиатката има и трофей на "Ролан Гарос" в дует с Пън през 2014 година.