Критиките към Новак Джокович за провеждането на демонстративния турнир Адриа Тур по време на пандемията от коронавирус са „неоснователни“, смята анализаторът на Евроспорт и бивш негов треньор Борис Бекер.

Световният номер 1 понесе сериозни критики за организирането на надпреварата в Сърбия, която приветства публика, преди да приключи преждевременно след няколко положителни проби, включително самият него, Григор Димитров, Виктор Троицки и Борна Чорич. Техните положителни тестове дойдоха след спирката в Задар, Хърватия, което доведе и до отмяната на Балканските серии. Играчите си навлекоха допълнително гнева на хората, след като бяха заснети да танцуват в нощен клуб в Белград, но най-сериозни критики претърпя Джокера.

„Не разбирам критиките. Той организира турнира в родината си, където правилата и законите са различни в сравнение с Великобритания и Германия. Ако не беше позволено, то тогава нямаше да има мачове, нали така? Освен това, той събираше средства за нуждаещите се, не ставаше въпрос за награден фонд. Всички заработени средства щяха да бъдат върнати на хората, които се нуждаят от тях повече от него. Това беше благородно и достойно за уважение. Това, което беше грешка, със сигурност беше партито и отпускането на играчите. Това са 20, 25, 30-годишни хора, те са имали отпусната вечер. Да, те винаги трябва да са примери за подражание, трябва да бъдат изрядни всеки ден от годината, но това не се случи във въпросната вечер“.

„Начинът, по който бяха разкритикувани всички играчи, не беше основателен. Да, шестима се заразиха, мисля, че те платиха най-високата цена. Трябваше да се самоизолират, това беше достатъчно наказание, но принципът на този турнир беше правилен и никога не съм разбирал критиките, които отнесе. Винаги си по-съобразителен, но на този етап трябва да продължим напред. Щастлив съм, че тенисът се завърна, радвам се, че момчетата играят в Ню Йорк. Това е с приоритет – каквото и да се случи през юли, всички действаме вече по-умно, отколкото тогава“, каза той.

Джокович гони четвърта титла на Ю Ес Оупън и ще стартира срещу босненеца Дамир Джумхур. Той може да се приближи на две титли от Шлема от Роджър Федерер, който е рекордьор с 20, и на една от Рафаел Надал, като и двамата му големи съперници ще пропуснат Флъшинг Медоус. Но според Бекер липсата на очевидна конкуренция не означава, че Джокович е основен фаворит за короната в Ню Йорк. „Той не игра достатъчно добре в последните няколко издания на надпреварата с изключение на 2018. Неговият турнир винаги е бил Аустрелиън Оупън, всичко останало е „черешката на тортата“. Той започва годината, искайки да спечели в Мелбърн и всяка следваща титла е като бонус. Той не игра толкова добре, ситуацията е нова за него, странно му е да играе пред празни трибуни. Той се зарежда от енергията на публиката, независимо дали тя го подкрепя или не. Той обича да играе пред хора, така че не смятам, че има някакво предимство“.

Имаше предположения, че шампионите в тазгодишното издание трябва да имат астериск до имената си предвид липсата на много от звездите в тениса, включително действащите победители Надал и Бианка Андрееску. Но Бекер се присъедини към легендата при жените Мартина Навратилова, казвайки, че турнирът няма да загуби от стойността си. „Не, смятам, че шампионът трябва да спечели седем мача. Трудно е. Интересно е, може би ще видим няколко нови лица във втората седмица. Това е добре за тениса. Говорим от доста време за смяната на поколенията, и може би коронавирусът ще бъде отговорен за това. Това е хубавото нещо, но от друга страна ми липсват Рафа и Роджър“, завърши Бекер.