Приказката за Мадисън Кийс в тазгодишното издание на Аустрелиън Оупън продължава с пълна сила. Младата американска тенисистка си осигури участие в полуфиналите на сингъл, след като в много завързан мач се разправи с 18-ата в схемата Винъс Уилямс – 6:3, 4:6, 6:4.

19-годишната състезателка показа изключителен дух и надмогна контузия в лявото бедро, за да стигне до мач срещу сестрата на Винъс и световен номер 1 – Серена. Фаворитката за трофея нямаше проблеми срещу миналогодишната финалистка Доминика Цибулкова, като я прегази с 6:2, 6:2.

Така вече е ясно, че финалът в турнира ще бъде руско-американски, след като в другия полуфинал една срещу друга ще се изправят сънародничките Мария Шарапова и Екатерина Макарова.

Статистиката показва, че Серена Уилямс не бива да се тревожи много-много срещу кого се изправя. Досега в петте случая, когато 33-годишната тенисистка е стигала до полуфиналите, тя неизменно е взимала и титлата.

Иначе мачът между следващата й съперничка Кийс и Винъс започна ударно за 35-ата в света. Кийс грабна първия сет само за 30 минути, като не допусна пробив, а на свой ред на два пъти спечели сервиса на противничката си. Във втората част обаче се появиха и болките в бедрото, които наложиха оказването на медицинска помощ. По-голямата от сестрите Уилямс вече се бе възползвала и изковала аванс от 4:1. След таймаута Кийс успя да изравни геймовете, но след това отново беше пробита, за да се стигне до третия сет.

В него зрителите видяха цели 5 пробива, като само в четири от случаите сервиращите вземаха подаванията си. Към края на мача Уилямс просто рухна и приключи, като загуби десетия гейм, в който имаше началния удар, без да отбележи точка.