Андрей Рубльов приключи рано участието си на Ролан Гарос, след като в среща от трети кръг на надпреварата отстъпи изненадващо на Матео Арналди от Италия в три сета - 6-7 (6), 2-6, 4-6, за два часа и 35 минути игра.

Рубльов, който спечели титлата на Мастърса в Мадрид и бе сочен за един от скритите фаворити за титлата в тазгодишното издание на турнира, спаси три точки за пробив пред съперника в откриващия си сервис гейм. Впоследствие той първи стигна до брейк - в седмия гейм, но Арналди го върна моментално. В тайбрека Рубльов навакса изоставане от 1-4 точки и имаше сетбол при 6-5, но загуби следващите три точки, а с това и тежкия първи сет. Във втория италианският му опонент реализира цели три пробива, а в третата част се нуждаеше от само един, за да намери място в осминафиналите.

Арналди, 35-и в световната ранглиста, направи 13 аса срещу само една двойна грешка. Той реализира 47 уинъра срещу 37 на сметката на Рубльов, както и близо два пъти по-малко непредизвикани грешки от руснака - 19 на 37.

За италианеца предстои мач с Джъджън Джан от Китай или деветия в схемата и финалист от 2021 Стефанос Циципас. /БГНЕС