Илиян Радулов се класира за втория кръг на първия за 2023 година турнир от Големия шлем - Откритото първенство на Австралия. България е представена от рекорден брой тенисисти на Australian Open.

Радулов, поставен под №2 при юношите, направи обрат и победи с 4:6, 6:4, 6:2 Юта Томида от Япония. Срещата продължи 1 час и 48 минути.

Българинът допусна пробив при 3:3 в първия сет и го загуби с 4:6. Във втората част Илиян пропусна на три пъти преднина от пробив. Радулов проби отново за 5:4 и след това изравни сетовете с гейм на нула. В третата решителна част Илиян показа по-голямата си класа. Радулов поведе с 5:1 и затвори мача с 6:2.

Това е трета победа от три мача за българските таланти. По-рано днес Адрияно Дженев елиминира с 6:3, 2:6, 7:6 (10-7) Кайлън Бигун от САЩ. При девойките Елизара Янева пък победи Елия Даниелс от Канада с 6:1, 7:5.

Утре участието си в турнира при девойките ще започнат Йоана Константинова и Росица Денчева ще изиграят първите си срещи утре. Константинова ще играе срещу №13 в схемата Рана Стойбер от Великобритания, а Росица Денчева срещу финалистката на Уимбълдън и №10 в схемата Лука Удварди от Унгария.

Треньор на родните таланти от страна на БФТ е Пресиян Коев.