Австралийката Ашли Барти и чехкинята Маркета Вондрушова ще играят във финала на Откритото първенство на Франция по тенис при жените. И за двете това ще бъде първи мач за титлата на турнир от "Големия шлем", а обрати белязаха полуфиналните им победи.

На корт "Сюзан Ланглен" Барти победи с 6:7(4), 6:3, 6:3 17-годишната американка Аманда Анисимова.

Срещата започна отлично за Барти, която поведе с 4:0 гейма след само 9 минути игра. Австралийката спечели и подаването си за 5:0 и водеше с 40:15 в шестия гейм, когато изведнъж ролите се смениха и Анисимова влезе в невероятна серия.

Младата американка не само отрази първите два сетбола на съперничката си, но успя да спечели следващите 6 гейма и да получи възможност да сервира за спечелването на сета при 6:5 в своя полза. Тогава обаче

Барти най-сетне се съвзе от шока и върна пробива, за да вкара първия сет в тайбрек. В него ранното предимство отново бе за Барти, която при смяната на полетата водеше с 4:2 точки, но серия от 5 последователни осигури на Анисимова първата част.

Окрилена от обрата, който сътвори, тийнейджърката бързо поведе с 3:0 гейма във втория сет и вече се виждаше на финала. Тогава обаче настъпи поредният обрат в мача и Барти взе 6 последователни гейма, за да изравни след 6:3.

В третия сет Анисимова първа стигна до пробив в третия гейм, но веднага след това Барти изравни за 2:2. Австралийката направи нов пробив за 4:2 и получи първите си три мачбола на сервис на съперничката си при 5:2 в своя полза. Анисимова ги отрази, след което спаси още два мачбола при сервиса на Барти. При шестата си възможност да затвори мача обаче австралийката успя, с което се класира и за първия си финал на сингъл на "Ролан Гарос".

Обрати белязаха и мача между Маркета Вондрушова и британката Йохана Конта, който завърши с победа на чехкинята със 7:5, 6:2(2).

И в двата сета Конта правеше ранни пробиви и повеждаше с по 5:3 гейма, но и двата пъти допускаше съперничката и да изравни за 5:5. В първия сет Конта не успя да се съвземе от късната серия от точки на Вондрушова и допусна загуба с 5:7, а във втория успя все пак да докара нещата до тайбрек.

В него обаче чехкинята бе много по-солидна и след като поведе с 2:0 точки, практически не допусна повече колебания и също като Барти се класира за първия си финал в турнир от "Големия шлем". /БТА