Полякът Хуберт Хуркач, който през миналата година достигна до полуфиналите на "Уимбълдън", отпадна още в първия кръг на турнира.

Поставеният под номер 7 в схемата Хуркач отстъпи с 6:7(4), 4:6, 7:5, 6:2, 6:7(8) на испанеца Алехандро Давидович Фокина в един от най-любопитните мачове на старта на турнира.

Хуркач спаси три мачбола на сервис на Давидович Фокина в третия сет, а след това сервираше за мача в петия сет, но в крайна сметка загуби с 8:10 точки в тайбрека на петия сет. Срещата продължи 3 часа и 34 минути, като бе прекъсвана на два пъти заради дъжд над Лондон.

В първия сет пробиви нямаше, а в тайбрека испанецът поведе с 6:2 точки, преди да го затвори със 7:4. Давидович Фокина измъкна и втория сет след първия брейк в мача, който дойде в десетия гейм. Испанецът бе изключително близо до това да затвори мача още в третия сет, когато поведе с 5:3 гейма и 40-0. Тогава обаче Давидович Фокина пробва да направи "хотдог", който обаче завърши в мрежата. Това явно разконцентрира 37-мия в световната ранглиста и той пропусна още два мачбола, а след това допусна и пробив. 

При 5:5 гейма мачът отново бе спрян, а след подновяването му около час по-късно Хуркач спечели седем от първите осем гейма, за да поведе с 5:1 в четвъртия сет.

Това прати срещата в решителен пети сет. В него Хуркач на два пъти проби, като при втория брейк си осигури и възможност да сервира за мача при 5:4 гейма в своя полза. Той обаче не успя да се възползва от тази възможност и сетът отиде в тайбрек. В него полякът поведе със 7:4 точки, но тогава настъпи нов обрат - Давидович Фокина реализира пет поредни точки и стигна до два мачбола при 9:7. Хуркач спаси първата от двете възможности, но при втората, която бе и пета в мача, испанецът най-после затвори мача.

Във втория кръг Давидович Фокина ще играе с чеха Иржи Весели, който постигна трисетов успех над аржентинеца Федерико Кория.

Към втория кръг продължава норвежецът Каспер Рууд. Поставеният под номер 3 в схемата спечели със 7:6(1), 7:6(9), 6:2 срещу испанеца Алберт Рамос. Мачът бе напълно равностоен в първите два сета, които се решиха в тайбрек. В първия от тях Рууд имаше категорично превъзходство и го спечели със 7:1 точки. Във втория обаче Рамос водеше с 4:0 точки и стигна до сетбол при 6:2. Норвежецът, който в началото на месеца игра финал на "Ролан Гарос", обаче показа изключителна устойчивост, спаси четири последователна сетбола, след това и още един, преди да вземе и втората част с 11:9 точи. 

В третия сет интрига липсваше и Рууд го спечели с лекота с 6:2 гейма.

Следващият съперник на норвежеца ще бъде французинът Юго Юмбер, който победи в пет сета аржентинеца Томас Ечевери.

Първата ракета на Великобритания Камерън Нори също се класира за втория кръг. Поставеният под номер 9 в схемата надигра испанеца Пабло Андухар-Алба с 6:0, 7:6(3), 6:3 за 2 часа и 4 минути игра. Във втория кръг Нори ще има друг испанец за съперник - Хауме Мунар.

За втория кръг на "Уимбълдън" се класираха още грузинецът Николоз Басилашвили и американецът Франсес Тиафо.