Швейцарката Мартина Хингис спечели титла от Откритото първенство по тенис на Великобритания точно 17 години след последната си такава. Тя и индийката Саня Мирза се наложиха с 5:7, 7:6(4), 7:5 над руската двойка Екатерина Макарова и Елена Веснина.

Хингис, вече част от "Залата на славата" на международния тенис с представянето си от първия етап на нейната професионална кариера, добави тази титла към други три. Швейцарката е победител в индивидуалната схема при жените през 1997 година, както и носител на трофеите на двойки от 1996 и 1998.

"Чувствам се сякаш живея нов живот. По принцип е голям късмет да спечелиш титла на Уимбълдън дори веднъж в кариерата си, така че това надхвърля моите очаквания. Преди години (б.пр.- когато играеше в турнира на ветераните) не си бях и помисляла, че ще се върна активно на корта и ще играя в този финал."

"Днес изоставахме с 2:5 в последния сет и показахме кураж, за да изравним. Тогава аз и Саня настръхнахме, но енергията, идваща от трибуните, ни помогна", каза 34-годишната швейцарка след триумфа в схемата на женските двойки.

Тази титла може да не бъде последната на Хингис от турнира във Великобритания, защото швейцарката и индиецът Леандър Паес играят по-късно днес финал срещу унгарката Тимя Бабош и австриеца Александър Пея при смесените двойки. Двамата спечелиха титлата и в Австралия в началото на 2015 година.

Хингис, която беше лидер в световната ранглиста и спечели пет титли от Големия шлем през 90-те години на миналия век, се отказа от тениса през 2002 година заради контузия, но поднови кариерата си през 2006.

Само година по-късно тя се оттегли от корта за втори път заради положителен тест за кокаин, но сега е отново на него с мечти за олимпийско злато за Швейцария.

"Винаги съм знаела, че мога да печеля трофеи, ако се завърна в тениса. Без вяра в собствените си сили, в тениса не можеш да постигнеш нищо. И най-вече в турнирите за Големия шлем", каза още швейцарската тенисистка след мача./БТА