Трикратният победител Роджър Федерер (Швейцария) се класира за полуфиналите на Откритото първенство на Австралия по тенис.

Поставеният под номер 2 Федерер, шампион през 2004, 2006 и 2007 година, разгроми осмия Хуан Мартин Дел Потро (Аржентина) с 6:3, 6:0, 6:0 само за 80 минути.

Така знаменитият швейцарец ще играе за 19-и пореден път на полуфинал на турнир от Големия шлем.

Двубоят се очакваше да бъде по-оспорван с оглед на факта, че 20-годишният Дел Потро спечели пета титла в кариерата си в Оклънд през януари и нямаше загуба в осем мача през този сезон.

Федерер обаче изцяло контролираше събитията на корта още от първите разигравания. Той направи пробив в четвъртия гейм, който се оказа достатъчен за спечелването на първия сет.

До края швейцарецът не даде дори гейм на съперника си, който спечели общо 14 точки в последните два сета.

Бившият номер 1 в света допусна само 9 непредизвикани грешки в двубоя. Той наниза 12 аса и записа общо 38 печеливши удара. Федерер не даде и нито една възможност за пробив на съперника си.

За място на финала швейцарецът ще се изправи срещу Анди Родик (САЩ).

Седмият в схемата Родик по-рано днес отстрани миналогодишният шампион Новак Джокович (Сърбия) след 6:7(3), 6:4, 6:2, 2:1 и отказване на Джокович заради физическо неразположение в следствие на горещото време.