Поставената под номер 20 в схемата Даря Касаткина се класира за първия път в кариерата си за полуфиналите на Откритото първенство на Франция по тенис.

Рускинята победи сънародничката си Вероника Кудерметова с 6:5, 7:6(5) за 2:08 часа игра и продължава без загубен сет от началото на турнира.

Кудерметова поведе с 3:1, след което допусна два пробива и съперничката й спечели първия сет с 6:4.

Във втората част Касаткина взе аванс от 3:1 и 4:2, но в осмия гейм допусна пробив и Кудерметова изравни. В десетия гейм Касаткина загуби подаването си, сервирайки за мача и се стигна до тайбрек. В него тя поведе с 5:0 и 6:1, но Кудерметова успя да спаси четири мачбола и да намали изоставането си до 5:6. Касаткина спечели следващото разиграване и затвори двубоя.

В края на втория сет Кудерметова поиска медицинско прекъсване заради проблеми с левия крак, което оказа влияние на играта й.

"Мачът беше много нервен, оспорван, особено в тайбрека. Но се радвам, че спечелих. Много важна победа за мен. Щастлива съм да бъде на полуфиналите за първи път. Беше психологическа битка, но съм доволна, че успях да се справя", каза 25-годишната Касаткина и благодари на публиката за подкрепата.

Рускинята достига за първи път в кариерата си до тази фаза на турнир от Големия шлем. Тя е четвъртиналистка от "Ролан Гарос" и "Уимбълдън" през 2018 година, както и шампионка на сингъл в Париж за девойки през 2014-а.

На полуфиналите Касаткина ще играе с победителката от двубоя по-късно днес между номер 1 в света Ига Шьонтек (Полша) и Джесика Пегула (САЩ).