Стефанос Циципас отстрани Даниил Медведев на четвъртфинал на Ролан Гарос след успех с в три сета - 6:3, 7:6 (3), 7:5, и затвърди добрата си форма. Така поставеният под №5 на Откритото първенство на Франция се нуждаеше от два часа и 21 минути, за да си осигури за втора поредна година участие на полуфинала.

Следващият съперник на Циципас е Александър Зверев, който дори му е удобен съперник и има пет победи срещу него в 7 срещи. Медведев, който е №2 в света в момента, пък слага край на надеждите си да детронира Джокович от върха.

Сега битката между 22-годишният Циципас и 24-годишният Зверев е най-младият полуфинал на турнир от Големия шлем от 2010-а година насам. На Аустрелиън Оупън 2010 тогава 22-годишният Анди Мъри отстрани Марин Чилич, на 21 към онзи момент.

Циципас беше изключително прецизен в стартовия сет, водеше играта и наказваше грешките на Медведев. Гъркът загуби само четири точки от своя сервис - не повече от една точка на гейм - и спечели 85% (17/20) точки от първото си подаване. Той реализира пробив за 3:1 и не позволи на руснака да се върне в мача, като спечели първия сет само за 30 минути.

През втората част Медведев най-накрая намери своята игра, вкара стабилен сервис, използва малко повече разнообразие във всичко - комбинацията сервис-воле до успешни лобове, за да удържи напористия Циципас. Той успя да се възстанови след нов пробив при 2-1 и отговори при 3-3. Той дори на два пъти можеше да пробие за втори път решително при 4:5, но накрая отидоха нещата в тайбрека и там Циципас след 3:0 и 5:2 нямаше как да изпусне контрола.

В третата част руснакът искаше да върне един сет по най-бързия начин, но дори и след като поведе с 4:2, не успя да удържи. Но Циципас никога не позволи на Медведев да се откъсне напред, като спечели осем от следващите девет точки, за да пробие на свой ред и дори да поеме контрола за 5:4. При 5:6 Медведев необяснимо сервира прекалено удобно за противника си, а гръцкият играч радостно вкара бекхенд-уинър, за да подпечата мача при първата си възможност за пробив.