Матео Беретини има една изключително неприятна 2023 година. Италианецът почти не е участвал в турнири през този сезон заради различни травми, като той направи своето завръщане на надпреварата в Щутгарт. Сега, Матео обаче успя да напомни за най-добрите си дни със своето представяне  в третия за годината турнир от „шлема“. Бившият финалист от „Уимбълдън“ 2021  успя да достигне до осминафиналите, като малцина бяха тези, които очакваха това. Напук на критиците Беретини се справи  последователно с Лоренцо Сонего, Алекс Де Минор и Александър Зверев, преди да бъде спрян от Карлос Алкарас.

Въпреки поражението си от испанеца, италианският тенисист остава позитивен и готов за следващите предизвикателства. „Със сигурност не е приятно да загубиш, още повече след като си спечелил първия сет и си повярвал, че можеш да победиш Карлос. За мен Алкарас е най-добрият в момента и просто той успя да обърне нещата в негова полза и да спечели срещата. Смятам, че дадох всичко от себе си и мога да бъда горд с представянето си на Уимбълдън. Постигнах добри победи срещу чудесни тенисисти и мисля, че смело мога да гледам напред.

До края на сезона има още доста турнири и силно се надявам, че ще успея да се представя по най-добрия начин“, каза Беретини. От понеделник при обновяването на ранглистата, Матео Беретини ще прогресира с 6 места нагоре до номер 32