През 2021 година нещата не се получават по най-добрия начин за Виктория Азаренка. Бившата световна номер 1 успя да изиграе само един мач на клей преди началото на откритото първенство на Франция. Въпреки това 31-годишната представителка на Беларус започна с победа участието си във втория за годината турнир от „големия шлем“, като се наложи над Светлана Кузнецова с 6:4, 2:6,6:3. След срещата Вика призна, че победата е изключително важна за нея и дори се размечта за титлата във френската столица.
 
„През тази година за мен е много трудно, защото почти не участвах в турнири. На червено изиграх само един двубой и преди началото на Ролан Гарос бях доста притеснена. Признавам, че психически не се чувствах добре, защото нещата не ми се получаваха, имах проблеми с контузия и трябваше постоянно да отказвам участия. Болезнено е, когато искаш да се състезаваш, а не можеш да го направиш. Тези трудности ми показаха, че не бива да се отказвам и е важно да продължавам, каквото и да се случва.
 
Мачът срещу Кузнецова бе изключително труден и няма как да не съм щастлива, че спечелих. Двубоят се превърна в истинска битка повече от 2 часа и да се справя с цялото напрежение е огромен успех след всичко, което преживях. Винаги съм вярвала в себе си и това ми помага в тежките моменти. Вярвам, че ще постигна още победи в Париж, а спокойно мога да  мечтая и за трофея. Когато съм в най-добрата си форма, знам, че мога да победя всеки“, сподели Азаренка.