Анди Мъри (Великобритания) се класира на финала на мъжкия турнир по тенис на Уимбълдън, след като се справи в три сета с Томаш Бердих (Чехия) 6:3, 6:3, 6:3. На финала Мъри, номер 2 в схемата, ще спори за титлата с канадеца Милош Раонич. 6-ият поставен елиминира по-рано днес Роджър Федерер (Швейцария) с 6:3, 6:7 (3), 4:6, 7:5, 6:3.

Мъри се класира за финала за трети път, като през 2012-а година отстъпи на Роджър Федерер, а година по-късно триумфира с титлата след успех над Новак Джокович (Сърбия). Общо за него това е 11-и финал в Големия шлем.

Още в първия сет имаше два пробива, като Мъри поведе с 2:0, но след това Бердих го върна веднага. Това обаче се повтори и за 5:3, което се оказа и решителния момент в първата част.

При сервирането за сета Мъри не даде точка на противника си.

Спокойната атмосфера беше подпомогната от грешките на Бердих във втория сет, от които 29-годишният шотландец се възползва за 6:3 и вече 2:0. Мъри изоставаше с 2:3, и можеше да стане и 2:4, но спаси две точки за пробив и оттам до края взе четирите гейма. В третата част Мъри взе подаването на чеха още в самото начало и без проблеми се класира за финала в неделя./БТА