Французинът Жо-Вилфрид Цонга преодоля дефицит от един сет и се класира за четвъртфинал на турнира от Големия шлем-Уимбълдън, след като победи Марди Фиш (САЩ) с 4:6, 7:6 (7:4), 6:4, 6:4.

Цонга влезе в мача доста отпуснато , но въпреки двете прекъсвяния заради дъжд на корт номер 2, успя да се справи с противника си.

Победата го изпраща срещу една от изненадите до момента Филип Колшрайбер (Германия) на четвъртфиналите. Фиш, който разчита на здрави сервиси и много сила, опита да преодолее миналогодишния полуфиналист.

Мачът започна вчера и беше прекратен при резултат 6:4 и 1:1 в полза на Фиш. Така той можеше да се поздрави с по-сериозна преднина, но изпусна два брейк-пойнта и се стигна до тайбрек. В него французина направи три аса и го спечели.

Добрата му серия продължи и в третия сет, където още в началото реализира пробив и остави дистанцията от два гейма до края. В началото на частта американецът поиска и пауза заради травма, като срещата беше прекратена за седем минути.

След това пък отново заваля и чак след два часа двамата се върнаха на корта. В този момент Цонга водеше с 4:2, но запази аванса си, а накрая реализира и ас със скорост 120 км/ч, който беше негов 20-и в мача и триоумфира като краен победител.