Представителят на домакините и номер 3 в основната схема Анди Мъри се нуждаеше от цялата си издръжливост, за да победи в исторически мач Станислав Вавринка (Швейцария) с 2:6, 6:3, 6:3, 5:7, 6:3 и да се класира за четвъртфиналите на Откритото първенство на Великобритания по тенис. Срещата продължи 3:57 часа и завърши в 22.40 часа местно време. Това бе най-късният мач, игран в историята на „Уимбълдън”.

Целият двубой се проведе под затворения покрив на Централния корт заради опасения от проливен дъжд. За пръв път в 87-годишната история на турнира покрива бе затворен по време на осминафинала при жените между Динара Сафина (Русия) и Амели Моресмо (Франция).

22-годишният Мъри опъна докрай нервите на 15-те хиляди зрители на корта, които го подкрепяха през цялото време. Вавринка поведе с 4:0 в първия сет, който спечели с 6:2 само за 34 минути. Третият в схемата Мъри изравни мача, а след това поведе с пробив в седмия гейм на третия сет. Вавринка спечели със 7:5 четвъртия сет. В решителната пета част Мъри направи пробив в осмия гейм и при собствен сервис стигна до успеха.

На четвъртфиналите Анди Мъри ще срещне участващия с "уайлд кард" бивш номер 1 и шампион от "Ролан Гарос" през 2003 година Хуан Карлос Фереро (Испания), който победи номер 8 Жил Симон (Франция) със 7:6 (7:4), 6:3, 6:2.

На четвъртфиналите ще играе и 6-ия в схемата Анди Родик (САЩ), който ще срещне бившия шампион Лейтън Хюит. Късно снощи Родик победи 20-Томаш Бердих (Чехия) със 7:6 (7:4), 6:4, 6:3 за 1:48 часа, след като направи 24 аса. Американецът за пети път се класира сред най-добрите осем на „Уимбъдлън”. Бердих бе един от двамата тенисисти, които нямаха загубен сет в турнира преди този мач. Родик не допусна нито един пробив и загуби само 11 точки при свой сервис. Освен това той вече има 23-3 спечелени тайбрека тази година.