Мегазвездите на световните алпийски ски Яница Костелич, Киетил Андре Аамод и Марк Жирардели ще бъдат сред специалните гости на откриването на скисезона в Банско на 15 декември.

За новия сезон бе обновена долната зона на скицентъра в района на м. Чалин валог, каза той. Обновени бяха двете писти, които са снабдени и с инсталации и оръдия за изкуствен сняг. На мястото на съществуващия там е изграден и нов четириседалков лифт с капацитет 2000 души на час.

За децата и начинаещите скиори е построен също нов влек от типа "паничка", какъвто има на Бъндеришка поляна. В тази зона са осигурени условия и за нощно каране на ски.

Нова инсталация за изкуствен сняг е монтирана и в горната зона до връх Тодорка, за да се гарантират подходящи условия и за състезания от най-висок ранг, каквито ще има и тази зима в курорта Банско, допълни Обрейков.

Общата дължина на скипистите в курорта преди старта на новия сезон вече е 70 км - в края на миналата зима тя беше 65 км. Оръдията за изкуствен сняг от 75 вече са 160. Те са разположени край всички скиписти, включително и покрай скипътя, който свързва скицентъра в планината с Банско, съобщава Българската телеграфна агенция.

От община Банско информираха, че в края на месец ноември, в навечерието на новия зимен туристически сезон, очакват в града да пристигне един от най-големите алпинисти за всички времена - Райнхолд Меснер, който е първият човек, покорил всички осемхилядници в света.