Звездата на свободния стил в ските Сара Бърк е в изкуствена кома и вече близо 48 часа продължава да е в критично състояние, въпреки направената й днес операция.

Канадката бе поставена в изкуствена кома, след като падна много лошо във вторник, по време на тренировка преди състезание в Парк Сити Маунтин Ризорт в Юта.

Четирикратната шампионка от X-Игрите не успя да изпълни желания скок - flatspin 540 – в който скиорът изпълнява ротация и половина, докато се върти сравнително паралелно на земята.

Звезда на ските в кома след тежко падане

източник: Reuters

След падането Сара незабавно бе откарана с хеликоптер в Университетската болница в Юта. Тя е с разкъсана вертебрална артерия на врата, откъдето се снабдява с кръв мозъкът и по-специално задната му част, която контролира съзнанието.

Засега след операцията неврохирурзите не дават прогнози, а искат да изчакат да видят как протече възстановяването.

На същото трасе за халфпайп през декември 2009-та се контузи тежко и американецът Кевин Пиърс, и близо две години се възстановява, докато успее да се качи пак на борда. Надеждите са, че Сара Бърк ще се справи също, тъй като през кариерата си има страшно много травми – от счупване на гръбначен прешлен, до скъсани коленни връзки и хронични проблеми в раменете, но никога не е спирала да се състезава.