Водещият ни ски скачач Владимир Зографски определи началото на летния сезон като невероятно. В стартовете от веригата Гран при той постигна две победи и две втори места, като със спечелените точки и лидер във временното класиране. Днес Влади и вицепрезидентът на федерацията Георги Бобев имаха среща с медиите.

"Наистина невероятно начало на сезона. Успях да сбъдна една моя мечта – победа в стартове от веригата Гран при, което за нас е лятна Световна купа, най-високият ранг състезания. Сезонът започва наистина невероятно. Бих казал, че не очаквахме такова начало. Знаехме, че ще бъдем много силни, но просто не очаквахме, че ще бъдем толкова силни – все пак четири старта и четири подиума е нещо невероятно", коментира Зографски.

"Бих казал, че може би най-вече с треньорския щаб в последните две години работим изключително професионално, промениха се много неща и вече работя с психолог. Това беше един от големите минуси в миналото, защото успявах да скачам силно на тренировка, но не успявах да повторя резултатите си в състезанията. Това също се подобри. Просто много детайли подобрихме и мисля, че това помогна най-много. Последните две тренировки бяха изключително силни и знаехме, че спокойно може да се борим за първите пет места, а се оказа, че аз бях най-силният там. Ключът към успеха беше това, че подобрихме много малки детайли. Специално в ски скоковете първите 20 най-силни в световната ранглиста всеки един работи с психолог. Подготовката изцяло се извършва през лятото, така че лятото за нас е много по-важно от зимата, защото тогава сме единствено в състезателен период", заяви още Владимир. Според него има още детайли, които трябва да изчисти в техниката си.

Startphoto.bg
24 снимки

“Имам запас в килограмите и трябва да сваля още два килограма до зимата, така че това са целите, върху които ще се концентрирам, а разбира се, целите са да повторим резултатите и през зимата. Когато направиш силна подготовка през лятото, това означава, че ще си готов и за зимата. Моите цели са да се фокусирам върху това, което трябва да направя, да изчистя грешките, да подобря моята техника. След това каквото стане. В скока се изчислява, че 1 километър по-слаба скорост се равнява на 10 метра, а аз обичайно винаги имах 2 километра по-слаба скорост. В последните години работихме усилено, за да установим защо се получава така и в момента работим върху позицията ми, за да подобрим скоростта. Вече нямам такова изоставаме, но продължавам да имам резерви", каза още Зографски и добави:

"Искам да благодаря на Българската федерация по ски, както на г-н Бобев, така и на г-н Минев за подкрепата през годините. Това не са само мои резултати и на треньорите, а и на всички в цялата федерация. В крайна сметка това е екипна работа, защото без този екип, аз нямаше как да съм там и тази мечта да се осъществи. Това е моя мечта откакто се помня, може би 25 години, понеже баща ми започна преди много време като треньор и е бивш скачач. Винаги е гледал ски скокове и аз покрай него, и съм мечтал един ден да вдигна трофея. Най-накрая тази мечта се сбъдна. Усещането е невероятно, неописуемо просто. Конкуренцията не реагира много добре, честно казано. След първия подиум мислеха, че може би е късмет и че ще имам проблеми с психиката. Дори чух залози, че няма да успея. Честно казано има нации, които са малко притеснени и не бяха много, много щастливи. Надявам се в кръга на шегата разбира се."

Вицепрезидентът на БФСки Георги Бобев заяви, че постижението на Владимир Зографски е изключително.

"Влади е доста скромен, но лятната верига Гран при е отражение за зимната Световна купа и всички големи нации и звезди използват този форум, за да тестват подготовката си за новия сезон. Ние винаги сме казвали, че е изключително постижение за държава като България, в която за съжаление няма нито едно работещо съвременно съоръжение за ски скок, да може да има атлет като Влади. Вече повече от 10 години е в световния елит с постоянно присъствие в Световните купи и Световните първенства в челната 30-ица. Знаете преди две години направихме голяма промяна в неговия екип и той реализира и промени в личния си живот с работа с изцяло полски треньори, в Полша и виждаме, че тази промяна е позитивна и носи резултат, както по отношение на постиженията на Влади, така и в общата организация около него. Разбира се, ще очакваме с нетърпение първо края на лятната верига Гран при, а после и на зимния сезон в Световната купа, тъй като това е основният подиум за изява за този сезон, с поглед и малко по-далеч към не толкова далечните вече зимни Олимпийски игри през 2026 година", заяви Бобев.

"Влади Зографски е израснал на шанцата в Самоков, за която има вече готов проект за реновираме и очакваме активна позиция от община Самоков и от Министерството на младежта и спорта да се намери адекватна формула за финансиране, за да може този проект да се реализира. Федерацията положи доста усилия през последните две години, за да може да се извърши специфичното проектиране по съвременните стандарти на световната централа по ски. Той се забави поради обективни причини, може би субективни, ковид-мерките и ограниченията, които те наложиха, но силно се надяваме, проектът е на финалната права, че ще се намери подходящо финансиране и община Самоков, с подкрепата на Министерството на младежта и спорта, ще успее бързо да реализира този проект. Говорим за шанцата в град Самоков, а за шанцата в Боровец не са правени за момента никакви стъпки за нейното възстановяване", разкри още Георги Бобев.

Утре Зографски се връща в Полша, за да поднови тренировки за оставащите 5 старта от веригата Гран при, която приключва през октомври. Той изкара ваканция една седмица в България, като за това време успя да заведе семейството си на нашето черноморие.