Норвегия подобри рекорда на САЩ по брой медали от едни Зимни Олимпийски игри. Това стана ден преди края на Игрите в Пьонгчанг, след като скиорите-алпийци от скандинавската страна заслужиха бронза в смесената отборна надпревара. 

С него отличията на норвежците в Южна Корея вече са 38 (13 златни, 14 сребърни и 11 бронзови). Съвсем логично, това им отрежда и първото място във временното класиране по медали на този форум. 

Досегашното върхово постижение на САЩ беше от Олимпийските игри във Ванкувър през 2010 г., когато "янките" си тръгнаха с общо 37 медала (9 златни,15 сребърни и 13 бронзови).

Норвегия се нуждае от още една титла в последния ден на Игрите в Република Корея, за да изравни и рекорда на Канада от Ванкувър 2010 от 14 златни отличия. С 13 титли в Пьонгчанг е и Германия.

В последния ден от Игрите в неделя ще се раздадат още четири комплекта медали. Норвежките състезателки са фаворити на титла на 30 километра ски-бягане при жените, докато Бундестимът може да прибави златни отличия от четворките бобслей, където екипажите на Маншафта са първи и трети след първите два манша, както от мъжкия хокеен финал. /БТА