Най-титулуваната българска спортистка от Зимни олимпийски игри Жени Раданова приключи участието си във Ванкувър. Именитата ни спортистка не успя да преодолее квалификациите на 1000 метра шорттрек при жените. Раданова остана едва четвърта в своята серия, което не й позволи да продължи напред към четвъртфиналите на надпреварата.

За съжаление, с отпадането на Жени, големите надежди на България за медал от Олимпиадата в Канада се изпариха мигновено.

Дистанцията на 1000 метра не е от най-силните за Раданова, но бягането й в “Пасифик Колизеум” ще бъде едно от последните за нея, тъй като състезателката ни в шорттрека смята да се сбогува с българската публика преди да прекрати професионалната си кариера след Световното първенство, което ще се проведе от 19 до 21 март в София.

Раданова стартира серията си на 1000 метра в най-вътрешния – първи, коридор, но още на първата обиколка остана четвърта. До края тя не успя да атакува силните си съпернички - Джесика Грег (Канада), Ариана Фонтана (Италия) и Вероника Виндиш (Австрия) и завърши след тях. Българката подходи, както винаги, тактически към надпреварата, но този път изчакването не й помогна.

Това беше и последното представяне на Жени Раданова във Ванкувър. Преди това, на 1500 метра тя се класира за финала, където зае седмо място в серия с цели осем състезателки. На 500 метра българката стигна до четвъртфиналите.

Въпреки всичко, голямата Жени Раданова ще напусне шестата си Олимпиада (пет зимни и една лятна) с вдигната глава, заради постиженията си до този момент. Звездата на българския шорттрек има забележителна кариера зад гърба си - два сребърни медала на 500 метра – по един от игрите в Солт Лейк Сити 2002 и Торино 2006, както и един бронзов на 1500 метра, от Игрите преди осем години в Солт Лейк Сити. Дълго време тя държеше световните рекорди на 500 метра. 32-годишната софиянка има и седем европейски титли в различните дистанции.