„Имах разговори с министерството на спорта, където поставих най-належащите проблеми за подготовката ни. Срещнахме разбиране и очакваме действия в тази посока“, каза наставникът на Сани Жекова Виктор Жеков.

Днес най-добрата ни сноубордистка и баща й, който е и неин треньор получиха призове за най-добър треньор и спортист на месец март. След награждаването Виктор Жеков коментира финансовите трудности при подготовката на Александра.

„Даваме всичко, което можем, за да постигнем този успех. Нямаме право да спираме. От момента, в който свършиха игрите в Сочи и Световните купи трябваше да вземем решение какво правим. Решението беше взето и въобще не сме се колебали дали да продължим. Единственото, от което зависим е да имаме подкрепата на федерацията и държавата, защото имаме нужда от финанси. Подготовката ни тече. В нашия спорт нямаме право да спираме и за миг. Надявам се, че липсите, които имаме и това, което ни трябва ще е подсигурено поне като минимум. Увериха ни, че това ще стане. Генерално за спорта трябва да се направят много неща, за да има такива като Александра и Радослав Янков. Но затова трябва да има генерална държавна политика. Правим всичко възможно, за да не изпуснем инерцията. Отворени сме към всички, които искат да черпят от опита ни. Истината е, че за да не се изпусне инерцията трябва да се случат неща, които са в ръцете на държавата. Защото младите състезатели имат нужда от подкрепа“, каза Жеков.

Бащата на Сани сподели, че този спорт се мисли в много дългосрочен план, но техните притеснения са около финансирането, от което зависи постигането на целите им. „Всичко, което правим го планирам в много дългосрочен план. Аз знам, всяка година какво трябва да се случи и какви цели гоним. Но нямаме гаранция, че ще се случи, защото не знаем дали ще имаме средства. Имахме разговори в министерството по въпроса, където поставих най-належащите проблеми за решаване. Срещнахме разбиране и очакваме действия в тази посока. Има забавяне, но в България тренировъчен полигон няма", завърши Жеков. /БГНЕС