Тази олимпиадата ще се запомни със смъртта на Нодар Кумариташвили, но иначе дотук Игрите преминават "абсолютно брилянтно". Това каза на пресконференция днес президентът на МОК Жак Рох, след като вече изминаха половината състезателни дни на 21-те зимни олимпийски игри във Ванкувър.

21-годишният грузински състезател по шейни Нодар Кумариташвили почина по време на тренировка часове преди началото на церемонията по откриването.

"Тези игри винаги ще се помнят с този трагичен инцидент. Имаше малки трудности в началото на състезанията, най-вече заради времето в Канада, но като цяло всичко е чудесно", добави Жак Рох.

Той каза още, че състезанието са първокласни, подкрепата на публиката е доста голяма, а града предлага отлични условия.

"Ако и втората седмица премина като първата това ще бъдат много, много добри олимпийски игри", каза още президентът на МОК.

Жак Рох заяви, че ще направи всичко възможно да бъдат изяснени причините за смъртта на Нодар Кумариташвили и подобен инцидент да не се повтаря.

Според него трябва да се направи анализ между състоянието на трасето, правилата на състезанията и нивото на състезателите.