Президентът на Международния олимпийски комитет Жак Рох похвали домакините от Ванкувър за организирането на „уникалната” Зимна Олимпиада.

Игрите завършиха с хокейния финал при мъжете, в който Канада постигнаха драматична победа с 3:2 над САЩ след продължение. Така домакините спечелиха 14-о олимипийско злато на Игрите, с което подобриха рекорда от 13 титли на бившия СССР през 1976 година.

„Игрите стартираха при много тежки условия със трагичната смърт на Нодар Кумариташвили и това е нещо, което олимпийското движение със сигурност никога няма да забрави”, заяви Рох.

Президентът на МОК добави, че лично той е бил шокиран от инцидента с грузинския състезател по шейни.

„Този инцидент беше изключителен удар и за мен. В две поредни нощи не успях да спя. Тъжно е, когато видиш един младеж да преследва своята мечта с участие на Олимпийски игри, а се случи такова нещо. Това е изключително болезнено. Убеден съм, че никой няма да го забрави”, каза Рох.

Президентът на МОК призна, че домакините са имали известни проблеми в началото, но нещата бързо са коригирани.

„Игрите започнаха с някои проблеми за домакините, но искам да ги поздравя за бързата реакция при коригирането им. След това всичко премина изключително добре. Като цяло от МОК сме доволни от провеждането на тези Игри. Те имаха своята уникалност”, каза Рох.

Той похвали и феновете на домакините, които са подкрепяли спортистите много топло и в духа на феърплея.

„Направи ми отлично впечатление по какъв начин местните жители участваха във организирането на състезанията. Сякаш целият град беше ангажиран за успешното провеждане на Игрите”, каза още Рох.

В Зимната Олимпиада се включиха рекордните 2621 атлети от 82 страни се включиха в 86-е състезания в отделните спортове.