Само няколко дни преди старта на Олимпиадата, поредният скандал е на път да се разрази с голяма сила. По информация на немския телевизионен канал ZDF, Световната антидопингова агенция (WADA) е била възпрепятствана за провеждането на масови проверки на руски спортисти. Сътрудници на WADA са се оплакали, че органите на властта в Русия са се опитали да попречат на допинг ченгетата да си свършат работата.

Твърди се, че допинг пробите са били нееднократно конфискувани от представители на руската милиция. В друг случай, ченге на WADA дори е било арестувано за няколко часа.

В същото време президентът на Международния олимпийски комитет Жак Рох отрече да има подобни жалби от страна на WADA. В интервю за немската телевизия той сподели само, че е имало проявена небрежност от страна на руските власти в това отношение.

Междувременно, Жак Рох поиска по-строг допинг-контрол за руските спортисти по време на олимпийските игри във Ванкувър този месец. Той визира десетките случаи в последно време, когато руски спортисти са били хващани в употреба на забранени стимуланти.

Още за Олимпиадата във Ванкувър ТУК!