Олимпийският шампион по фигурно пързаляне Евгени Плюшченко, който планираше да се завърне на леда през сезон 2007/08, е получил усложнения след операцията на коляното. Руснакът претърпя хирургическа интервенция на 12 юли, а най-вероятно повторният му дебют да се отложи.

Първото запланувано състезание на фигуриста бе предвидено за ноември, но според мениджъра на спортиста Ари Закарян той ще зарадва феновете едва през януари.

В момента Плюшченко се намира в Германия, където ще му бъдат направени още редица изследвания. Лекарите не изключват възможността травмираното място да бъде оперирано повторно.

Според мениджъра на именития фигурист, усложненията са се получили заради ранното стартиране на тренировки и липсата на достатъчно време за възстановяване. Спортистът е настоявал да се завърне колкото може по-скоро и започнал подготовка за предстоящите състезания заедно с личния си треньор Алексей Мишин.

Въпреки всичко Закарян е уверен, че Плюшченко може да се върне в любителския спорт през предстоящия сезон. Възникналите трудности според агента са напълно разрешими и в рамките на допустимите.

Най-вероятно фигуристът ще започне отново активни тренировки през септември, а през януари да се появи на леда в официално състезание.

Руската школа може би ще разчита на още едно голямо име в този спорт – Алексей Ягудин, който също претърпя операция на тазобедрената става, но въпреки това вече започна занимания. Кога ще се състои титаничния сблъсък Плюшченко – Ягудин все още не е ясно.