Защитата на Максим Стависки ще обжалва присъденото на фигуриста ефективно наказание - две години и шест месеца затвор. Това каза пред журналисти един от адвокатите на Стависки - Росен Кожухаров.

По-рано днес стана известно решението на Апелативния съд в Бургас. Тричленният състав постанови ефективната присъда и повишаване на обезщетенията на пострадалите от катастрофата, причинена от световния шампион по фигурно пързаляне.

Решението е вписано с 2:1 гласа, като председателят на съдебния състав Георги Кошничаров е подписал с особено мнение. Той даде и изявление пред журналисти, в което обясни мотивите си. Според него "генералната превенция едва ли ще бъде постигната, ако Максим Стависки бъде изолиран от обществото за такъв дълъг период - две и половина години". Кошничаров добави, че не е съгласен и с повишаването на обезщетенията. Присъдените суми от Окръжния съд в Бургас са в нормите и не бива да бъдат искани по-големи, "още повече че това се водят неоценими загуби", добави председателят на съдийския състав по делото.

Решението може да се обжалва в 15-дневен срок във Върховния касационен съд.