Започна подготовката на трасето за Световната купа по ски-алпийски дисциплини в Банско, каза за БТА Виктор Гичев, ръководител на стартовете.

На 27 и 28 февруари елитът на световните ски ще кара два гигантски слалома, а две седмици по-рано вече тече най-съществената част от работата по пистата.

В първия етап от подготовката са ангажирани близо сто човека - 40 от екипа на Българската федерация по ски, 30 военнослужещи от 101-ви алпийски полк от състава на Сухопътни войски, както и част от екипа на концесионера на ски зоната в Банско. "В момента се поливат трасетата, за да се вкара достатъчно вода", посочи Виктор Гичев.

Следваща стъпка е обезопасяване на пистата с мрежи и въздушни матраци. "Падналите дъждове в края на миналата и началото на тази година са изиграли положителна роля в подготовката на трасето", посочи Виктор Гичев.

"Това, което не ни помогна е снегът от последните дни, тъй като е изключително сух, няма никаква влага в него и в момента правим допълнително поливане, за да може да смесим стария слой с новия", добави Гичев.

За целта по трасето ще се работи и със система от алуминиеви тръби с дюзи, които вкарват под налягане вода вътре в снега.


Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Gong.bg. Можете да го изтеглите от Google Play, App Store и AppGallery.