Олимпийската шампионка от Пьончан 2018 Алина Загитова (Русия) спечели първа световна титла в кариерата си на шампионата на планетата в японския град Сайтама и постави няколко рекорда. 16-годишната Загитова е спечелила всичките титли от големи първенства през последните две години.

През миналия сезон тя завоюва олимпийската и европейската титла и златото на финала на Гран При, а този сезон е световна шампионка и втора на континенталното първенство и на финала на Гран При. 

Рускинята е най-младата фигуристка за последните 21 години, която печели световната и европейската титла. Загитова е и първата рускиня, която стига до всички титли в женското фигурно пързаляне  Алина загитова е първата фигуристка от 1985 година, която печели световната титла веднага след победа на олимпийските игри. За последно това направи германката Катарина Вит. 

Втора се класира 19-годишната Елизабет Турсинбаева от Казахстан. Тя стана първата фигуристка в историята, която изпълнява четворен салхоф на състезание при жените. Бронзовото отличие взе двукратната световна и двукратна европейска шампионка Евгения Медведева от Русия, която се пързаля на волната програма със силни болки в бедрото. Шампионката на България Александра Фейгин завърши на 17-о място и записа историческо постижение при дебюта си на световно първенство при жените. 

Възпитаничката на Андрей Лутай изравни най-доброто класиране на българка на световно първенство в историята. Това е през сезон 1992/1993 година, когато Виктория Димитрова завършва 17-а. Трябва да се има предвид обаче, че сравняваме различни времена и доста различни нива на спорта като цяло. В момента фигурното пързаляне в изключително сложно технически и оценяването е много по-различно от преди 25-26 години. Фейгин този сезон има 11-о място на европейско първенство и 17-о на световно при жените. Нейният резултат в Сайтама е забележителен, тъй като е постигнат без български съдия при жените.