За първи път на Зимни олимпийски игри церемониите по откриването и закриването във Ванкувър през 2010 година ще са на закрито, съобщи сайтът на Българския олимпийски комитет.

На Олимпийския стадион e монтиран надуваем покрив, който е най-големият в Северна Америка. Съоръжението е с капацитет 57 000 зрителски места. Именно там ще са и церемониите по награждаването на медалистите.

Състезателите ще бъдат настанени в две Олимпийски села - във Ванкувър и Уестлър. В първото ще пребивават спортистите в шорттрека, сноуборда и фигурното пързаляне. Във второто, където са пистите, ще са състезателите в ски дисциплините, биатлона, бобслея и шейните. И двете села са готови до груб строеж, като домакините планират те да бъдат завършени до края на годината. В Уистлър също ще има кътче за награждаване на медалистите.

Подробностите около подготовката на Ванкувър за зимните игри бяха разяснени на семинар на Националните олимпийски комитети, на който България бе представена от генералния секретар на БОК Белчо Горанов и Румяна Динева, шеф на Международния отдел на БОК.

На форума присъстваха близо 200 делегати от 72 Национални олимпийски комитета. Те посетиха и олимпийските съоръжение, които са готови, а някои от тях вече посрещнаха тази зима тестови състезания. След края на игрите част от сградите ще бъдат използвани за жилища, а останалите за офиси и магазини.