Петя Колчева, адвокат по професия, е първата българка качила се на най-високия връх на планетата Еверест. Изкачването е станало между 4:30 и 6:00 часа непалско време тази сутрин.

Връхната точка тя е покорила заедно със съпруга си - Камен Колчев. Двамата участвали в изкачването като част от комерсиална американска експедиция.

Семейството е било там от 20 март в очакване на подходящ момент за изкачването на върха. Двамата българи са се включили във втората вълна алпинисти, която е поела към върха. В групата, в която са съпрузите, има петима души, всеки придружен от шерпи. Атаката на 8848 метров връх е започнала от към южната му страна.

Експедицията, в чийто състав е Петя Колчева е тръгнала към Еверест в 21:00 часа местно време снощи. „Времето е хубаво и всички са добре", съобщава ръководителят на експедицията Ерик Симонсон.

Тв канал „Дискавъри” снима заедно с тази експедиция част от сериала „Еверест: извън постижимото”. Експедицията се води от базовия лагер до върха от Ерик Симонсон. Пред сайта mountainguides.com той казва, че Международната организация на планинските водачи е помогнала на 179 човека от 14 държави да изкачат Еверест от 1991 г. досега. Експедицията, с която е Колчева, е превозила до непалската столица Катманду близо три тона багаж.

Петя Колчева е адвокатка, която от дълги години се занимава с алпинизъм. В кариерата й на алпинист първия изкачен осемхилядник е Чо Ойо (8201 м), шестия по височина връх на планетата. Съпругът й - Камен Колчев, е председател на съвета на директорите на ЕЛАНА финансов холдинг.

Постижението им е регистрирано в сайта International Mauntain Guides.