Знаменосецът на Тонга и единствен представител на страната Пита Тауфатофуа завърши на 114-о място в дисциплината ски бягане на 15 километра свободен стил, но спечели морална победа. 

Въпреки че остана на 23 минути от победителя Дарио Колоня, той беше заобиколен от камери и микрофони след финала и говори за удоволствието, което носи завършване на състезание от олимпийски игри.

"Никога не съм бил силен на 15 километра, защото свършвам горивото още на втория", каза той с усмивка на лицето си.

Елитът на ски бягането беше в почти пълен състав по време на състезанието, но на трасето се пуснаха и олимпийци от страни, които са рядко срещани на зимни игри. Такива са Бразилия, Мексико, Република Ирландия и родината на Тауфатофуа - Тонга.

"Предпочитам да завърша сред последните, където са много мои приятели, отколкото да бъда сам в средата. Борихме се заедно и завършихме заедно", добави още Тауфатофуа, чието следващо предизвикателство е плуването.

"В живота всеки научава урок. Днес аз научих, че не бива да прибързвам. Така завърших състезанието с моите приятели, с които проведохме много дълга битка, за да бъдем тук. Това е изключително важно за мен", каза още Тауфатофуа, който финишира само пред скиори от Колумбия и Мексико.

"Ще се посмеем хубаво, защото се познаваме добре с тях. Докато в челото се бореха да станат първи, ние си направихме своеобразна битка да не бъдем последни. Със сигурност ще се посмеем на вечеря", завърши той.

Българските ски бегачи заеха съответно Веселин Цинзов (36-ти) и Йордан Чучуганов (95-ти).