Международният олимпийски комитет (МОК) забрани на националките по хокей на САЩ да носят каски, на които е изобразен лика на Статуята на свободата, по време на Зимните олимпийски игри в Пьонгчанг. Това част от политиката на МОК, която категорично забранява каквито и да е политически символи по екипировката на спортистите, участващи на Игрите.

Официалните лица от хокейния отбор на САЩ ще се опитат да разрешат проблема преди мача на американките срещу Русия в спортния център Квандонг по-късно днес, предаде USA Today.

Правилата на МОК, свързани с облеклото на спортистите на Олимпиадата, разпореждат, че екипировките не трябва да съдържат думи от химни, мотивационни слова, или политически призиви от национален характер.

Никол Хенсли, която бе част от женския отбор на САЩ, спечелил последните две световни първенства, има изображение на Статуята на свободата от лявата страна на каската си. Алекс Ригсби пък е изобразила Статуята в долната част на каската си.

Вратарят на мъжкия отбор по хокей на САЩ Раян Заполски се оплака, че има множество ограничения, с които да се съобразява, когато е избирал дизайна на неговата каска за Игрите в Пьонгчанг.

„Има множество забрани по този въпрос. Не можахме да направим много тази година“, заяви той. / АФП