Традицията на олимпийските талисмани датира от 1972 година от Летните Игри в Мюнхен. Първоначално ролята на талисманите изпълнявали забавни животинчета, но в последно време, с развитието на компютърните технологии, широко се разпространиха различни абстрактни образи, сътворени от изявени дизайнери.

Организаторите на Ванкувър 2010 тръгнаха по пътя на смесването на двата жанра. Трите талисмана за Олимпиадата в Канада – Мига, Куатчи и Суми, от една страна напомнят на обитателите на близките гори и планини, а от друга – представлява прекрасен пример за работата в областта на компютърния дизайн.

„Ние не сме взели примера на предишните олимпийски талисмани, а искахме да създадем чисто канадски образи”, сподели авторът на талисманите при тяхното представяне преди време.

Очарователните животинчета ще забавляват и ще носят късмет на всички участници на Олимпиадата в Канада.

Запознайте се с тях:

Мига е млада морска мечка, която обитава Британска Колумбия. Любимият спорт на Мига през зимните месеци е сноубордът. През лятото обаче обича да ходи на сърф с местните туристи.

Куатчи е легендарното чудовище Йети или Голямата стъпка, като според легендата то обикаля канадските гори. Според новото тълкуване на организаторите на Игрите, той винаги е мечтал да стане хокеист. Куатчи обича да пътува и да фотографира всичко случващо се наоколо.

Суми е горско духче, което обитава планините на Британска Колумбия. Суми е с шапка на косатка, има крилата на буревестник и бяга със силните крака на черната мечка. Това е основният талисман на Параолимпиадата, но ще му се наложи да поработи и по време на Игрите във Ванкувър.

Трите талисмана си имат компанията на още един партньор – Мукмук. Това е стилизирана фигурка на канадския мормот. Той няма официален статус на талисман, но изглежда също толкова симпатичен, колкото и останалите трима герои.