Днешният ден бе много успешен за Русия в паралелния гигантски слалом в сноуборда. Вик Уайлд триумфира със златото при мъжете, а в същото време Алена Заварзина спечели бронз при жените. Още по-любопитно е, че двамата са семейство, а историята им е доста интересна.

Уайлд всъщност си е чист американец, който до 24-ата си годишнина (през 2011) няма никакви успехи, не получава достатъчна подкрепа от американската федерация и е на път да се откаже от спорта.

Съдбата обаче се намесва и Уайлд започва да се среща с колежката си Заварзина, с която се познават покрай сноуборда. Връзката се задълбочава, а Уайлд прекарва известно време със Заварзина в Москва, където руски треньор предлага решение на неговия проблем, за да може да продължи да се състезава. Решението пред Уайлд е да вземе руско гражданство и да се състезава за Русия.

Американецът се съгласява, но и това не става лесно. Министерството на спорта в Русия има изискване, че спортист може да получи гражданство единствено ако има спечелен медал от Олимпиада или Световно първенство.

Уайлд обаче няма такъв, а двойката стига до ново решение на проблема. Американецът се жени за Заварзина и така получава желаното гражданство.

Така сноубордистът започва усилена подготовка заедно с руския национален отбор, където е постоянно и със своята съпруга, а всичките усилия се отплатиха в днешния ден, когато в рамките на няколко минути семейството взе два медала.

Семейство взе два олимпийски медала в един ден

източник: Gulliver/Getty Images