Нова изненада поднесе второто състезание по биатлон от програмата на Олимпиадата. Французинът Винсан Джей триумфира в спринта на 10 километра. След като премина без грешки на огневия рубеж, 25-годишният състезател финишира пръв с време 24:07.8 минути.

Неубедителното представяне на част от звездите в биатлона, както и дъждът, който затрудни олимпийците с по-късен стартов номер, помогнаха за отличното представяне на Джей. Французинът, който не бе в сметките за златото, изненада специалистите, както вчера това стори и Анастасия Кузмина, донесла титла за Словакия в спринта на 7,5 км.

Най-добро представяне от българите направи Красимир Анев, който тръгна със стартов номер 25, малко преди метеорологичните условия да усложнят ситуацията по трасето. Със своята позиция - 25-о място, той ще вземе участие и в преследването. Българинът повали и десетте си мишени, но според статистиката е загубил близо 28 секунди при двете си стрелби, което е повече от една наказателна обиколка. Въпреки това, класирането му е третото най-добро от Зимни игри при мъжете в историята на България.

Още един наш състезател ще вземе участие в преследването – Михаил Клечеров, който завърши 58-и. Той се вмъкна сред първите 60, които добиват право на това. Останалите двама българи Мирослав Кенанов и Владимир Илиев останаха съответно на 82-о и 83-о място.

И четиримата ни състезатели направиха своя дебют на Зимни игри с появата си на “Уистлър Олимпик Парк”.

Сребърният медал в дисциплината остана за Емил Свендсен от Норвегия, допуснал грешка още при първата си стрелба. При позиция прав той свали всички мишени и опита да навакса с бърз финален спринт, но въпреки всичко остана втори в крайното подреждане. С бронза се окичи хърватинът Яков Фак. 

Малко след като тръгнаха първите 30-на състезатели дъждът, примесен със сняг, се усили и затрудни още повече биатлонистите с по-задни стартови номера, сред които бяха и тримата българи – Клечеров, Илиев и Кенанов.

Оле Ейнар Бьорндален пропиля възможността за пореден олимпийски медал, след като трябваше да върти четири наказателни обиколки. Звездата на Норвегия остана едва 17-и. Михаел Грайс (Германия) допусна две грешки, по една и в двете стрелби, което го остави далеч назад. Подобна бе и съдбата на редица други биатлонисти, сочени за фаворити в надпреварата.