Американците имат своите големи спортни традиции и една от тях се нарича Мач на звездите. Всеки популярен зад Океана спорт има такъв мач, който събира на едно място всички свои звезди, които получават възможност да демонстрират най-доброто от себе си в уникално шоу.

През този уикенд ще имаме възможността да се насладим на Звездния уикенд в Националната хокейна лига, който в последните години придоби още по-голямо реноме и засилен интерес заради промяната във формата на Мача на звездите.

Преди 2016 се играеше традиционния двубой между Източна и Западна конференция, което колкото и да бе шоу, си бе мач със стандартни правила. Но това се промени. Защото всъщност вече Мача на звездите не е отделен мач, а цял турнир с три двубоя! Всяка една от четирите дивизии - Атлантическа, Централна, Тихоокеанска и Столична има отделен отбор. Двата тима, представляващи Източната конференция (Столична и Атлантическа дивизии) и двата от Западната (Централна и Тихоокенаска дивизии) ще играят помежду си в полуфинали, за да определят и двата финалиста. Още по-любопитен обаче е форматът на самите мачове, защото те се играят с по трима полеви хокеисти на леда, което гарантира повече голове и интересни моменти. Освен това мачовете са в две полувремена по 10 минути като при равенство се преминава директно към дузпи.

По-малко от 24 часа преди това пък е състезанието за умения, което тази година включва две нови дисциплини, а други бяха променени като правила, за да бъдат по-лесно разбираеми и да не налагат субективната преценка на съдии. Новите конкурси са за най-добрите подавачи и за спасявания, които да определят най-добрия вратар. В него ще участват петима от осемте вратари в уикенда.

Останалите традиционни конкурси са за най-бърз хокеист, контрол със стика, точност на ударите и най-труден удар, което е подобие на конкурса по забивки в НБА. А всеки един от победителите ще получи по 25 хиляди долара.

Всичко това ще се случи в "Амали Арена" в Тампа, Флорида. Домът на Тампа Бей Лайтнинг ще бъде домакин на 63-ия Мач на звездите като получава тази чест за първи път от 1999 година насам. Това на практика ще бъде и единствената възможност да видим на едно място най-добрите в хокея. Причината е, че от ръководството на НХЛ решиха да не прекъсват първенството по време на Олимпиадата в Пьонгчанг.

Всеки от отборите в звездните уикенд включва по деветима полеви играчи и двама вратари като капитаните бяха избрани след гласуване между феновете. Стивън Стамкос от домакините Лайтнинг ще поведе тима на Атлантическата дивизия, Алекс Овечкин (Вашингтон Кепитълс) е лидер на Столичната, а за втора поредна година Пи Кей Събан (Нешвил Предейтърс) и Конър Макдейвид (Едмънтън Ойлърс) ще са капитани съответно на Централната и Тихоокеанската дивизии. Треньори на отборите пък са наставниците на тимовете, които бяха №1 в дивизиите към 6 януари, когато сезонът се преполови.

Столичани ще опитат да се превърнат в първата дивизия с две титли при новия формат след успеха си през 2017. Те са и фаворити с наличието на Сидни Кросби, Овечкин и Джон Таварес. Те са трима от петимата победители преди година, които ще участват и през 2018. Другите са вратарят на Кепитълс Брейдън Холтби и защитникът на Кълъмбъс Сет Джоунс.

Още на полуфинала обаче ги очаква тежък мач с тима на Атлантическата дивизия, в който младите звезди Джак Айхел от Бъфало и Остън Матюс от Торонто ще подпомагат четиримата играчи от домакина Тампа Бей за голямата награда от 1 милиона долара.

В Тихоокеанския отбор Конър Макдейвид ще бъде подпомаган от много талант в лицето на Джони Годрю от Калгари и единственият новобранец в мача - Брок Бузър от Ванкувър. Събан, Патрик Кейн и Нейтън Маккинън пък ще поведат отбора на Централна дивизия в опит за достигане до първи финал.

Шоуто започва в нощта на събота срещу неделя, когато в 2 часа ще можем да гледаме по Mtel Sport 1 състезанията по умения.

А трите двубоя, част от Мача на звездите, стартират в неделя вечер от 22.30 часа по Mtel Sport 2. 15 минути по-рано ще има и студийна програма.