Оле Ейнар Бьорндален (Норвегия) все пак е новият световен шампион в преследването на 12.5 км за мъже от първенството на планетата по биатлон в корейския зимен център Пьончан.

С този успех Бьорндален изравни световния рекорд от 86 победи за Световната купа на легендарния швед в алпийските ски Ингермар Стенмарк.

Норвежецът има 85 победи в стартовете от СК по биатлон, една в ски-бягането, 12 световни титли и 5 медала от зимни олимпийски игри.

Бьорндален финишира първи, но бе наказан с 60 секунди, след като заедно с още няколко души е напуснал трасето в началото на състезанието.

Титлата бе присъдена на Максим Чудов (Русия), но отборът на Норвегия и други седем тима подадоха контестация. Тя бе разгледана от компетентно жури, което реши, че няма да налага наказание на Бьорндален.

В крайна сметка Оле Ейнар Бьорндален спечели с време 31:46.7 минути и 4 грешки в стрелбата. Това бе негова 86-та победа в кариерата за Световната купа.

Чудов е втори - с 3 грешки на 41.7 секунди, а бронзовото отличие стана притежание на Александър Ос (Норвегия) с 3 грешки, на 52.8 секунди.

Вчера Бьорндален спечели четвърта си световна титла в спринта в биатлона, а с победата си днес той подобри рекорда на Франк Лук (Германия) и Александър Тихонов (Русия) от по 11 световни титли.

В топ 6 са още Томаш Сикора (Полша) - на 1:33.4 минути (3), Ларс Бергер (Норвегия) - на 1:52.9 минути (8) и Халвард Ханеволд (Норвегия) - на 2:06.9 минути (5).

Единственият български представител в дисциплината Красимир Анев завърши 45-ти от общо 57 състезатели с 6 грешки, на 6:00.9 минути след победителя.

Томаш Сикора (Полша) е начело в генералното класиране за СК с 626 точки, Оле Ейнар Бьорндален се изкачи на втора позиция с 570 точки, колкото има и третият Емил Свендсен (Норвегия).