Суперзвездата на женските алпийски ски Линдзи Вон (САЩ) се завръща в Световната купа през уикенда на една от любимите си писти в Кортина Д'Алпецо. Вон е постигнала 12 от 82-е си победи именно в италианския курорт, където през 2004 година записва и първия си подиум.

Четирикратната носителка на Световната купа пропусна старта на сезона, след като получи увреждане на връзка на коляното по време на тренировка в края на ноември.

"Готова съм. Обичам Кортина. Ще се опитам да се забавлявам максимално, без излишно напрежение и стрес", заяви 34-годишната американка, която обяви, че ще прекрати кариерата си след края на сезона.

Тя допълни, че след Лейк Луис, където има 18 победи, Кортина е второто й най-любимо място. 

"Радвам, че именно тук ще се завърна на пистата", каза американката. 

Вон се нуждае от още 5 победи, за да подобри рекорда на шведската легенда Ингемар Стенмарк.  В Кортина Д'Ампецо предстоят две спускания в петък и в събота и супергигантски слалом в неделя.

"Това е последният ми сезон, така че не останаха много състезания. Ще се опитам да карам максимално добре, пък каквото стане, стане. Ако успея да да подобря рекорда, ще бъда много развълнувана. Ако не успея, няма да бъда много разочарована", каза Вон.

"Не става въпрос за липса на мотивация и желание да се състезавам. Просто тялото ми подсказва, че е време да спра. Физическото ми състояние не позволява да продължа да правя това, което обичам. Надявам се, че някой ден ще мога да карам ски с децата ми. Но сега трябва да приключа с професионалния спорт, за да не страдам след това, когато остарея. Ските са номер 1 за мен, но трябва да помисля и за бъдещето", допълни тя./БТА