Владимир Зографски ще стартира пръв от заявените четирима български представители на започващата утре Зимна универсиада 2015.

За първи път в историята световните студентски игри са с поделено домакинство в две държави и цели 4 зимни центъра: в Словакия ще са северните дисциплини (Щръбске плесо) и биатлонът (Осърбле) от 24 януари до 1 февруари, а в Испания ще са ледените спортове (Гранада), алпийските ски, свободния стил и сноуборда(Сиера Невада) от 4 до 14 февруари.

Стартът на Зографски на шанцата в Щръбске плесо е насрочен за 27 януари, вторник, финалните скокове трябва да започнат в 15 ч., а официалните тренировки са предходните два дни. Световният шампион за младежи от Отепаа 2011 ще пътува за Словакия заедно със своя треньор и баща Емил.

Останалите трима наши представители ще се състезават в Сиера Невада. Първа в този испански ски-курорт ще стартира Александра Жекова. Бордъркросът е насрочен за 6 февруари, петък, финалът е от 14 ч., квалификациите и свободните тренировки са същата сутрин и в предишните два дни. Сани и нейния баща Виктор в момента са в Щатите за участие в X-Games, след това ще се завърнат в България за 2-3 дни преди да отпътуват за Испания.

Сноубордистът Радослав Янков ще ни представя в паралелния гигантски слалом. Състезанието е на 10 февруари, вторник с квалификации от 10:45 ч. и финал от 14:30 ч.

Скиорът алпиец Георги Нушев ще стартира само в техничните дисциплини. Гигантският слалом е на 12 февруари с двата манша от 11 и от 14 ч., а слаломът е в последния ден на Универсиадата – 14 февруари, събота, с двете спускания от 11 и от 15 ч. Всички часове са българско време.

Зимните универсиади се провеждат всяка нечетна година в продължение на 11 дни. Те предлагат състезания в 8 задължителни спорта, 4 от които ледени: алпийски ски, ски-бягане, сноуборд, биатлон, кърлинг, хокей на лед, фигурно пързаляне и шорттрек. Към тях по желание на домакина могат да бъдат добавени максимум още 3, тази зима такива са северната комбинация и ски-скокът. Участниците са около 2500 от 50 държави. 

На последните игри в Трентино 2013 най-много злато спечели Русия(15), пред Полша(10), Южна Корея(8), Китай(5), Чехия(4) и др. Домакините на следващите две световните зимни универсиади вече са определени: през 2017 г. - Алмати (Казахстан) и през 2019 г. - сибирският Красноярск в Русия. /БГНЕС