17-годишният българин Владимир Зографски завърши на 19-о място в състезанието по ски-скок от веригата "Четирите шанци". С 18-ото си място във вчерашната квалификация българинът се изправи в първия и оказал се единствен кръг на днешното състезание срещу чешкия ветеран Якуб Янда, печелил преди четири сезона Четирите шанци.

Зографски даде резултат от 130,0 метра и резултат 122,5 точки срещу 126,0 метра и 119,4 точки за Янда. Така българинът се изкачи на 17-о място в класирането за турнира "Четирите шанци", което е повече от отлично за български състезател. В класирането за Световната купа Зографски е на 35-о място с 38 точки.

Симон Аман от Швейцария при силен вятър спечели днес втория етап на турнира "Четирите шанци", който беше ограничен само до един скок.

Четирикратният олимпийски шампион се възползва от временно тихо време в Гармиш-Партенкирхен и направи скок от 131,0 метра или 142,1 точки. Резултатите от първия скок бяха анулирани, след като не всички състезатели успяха да скочат от 120-метровата шанца заради силния вятър.

Руснакът Павел Карелин се нареди втори днес с резултат от 132,5 метра или 138 точки, а третата позиция остана за полския ветеран Адам Малиш със 132,0 метра или 138,0 точки. Вторият скок днес също беше под много сериозна въпросителна, след като организаторите го отложиха с 15 минути от първоначалния график. За тяхна радост обаче времето се оправи, вятърът намаля, а имаше достатъчно светлина за всички състезатели.

В класирането на Четирите шанци след два от общо четирите турнира води Томас Моргенщерн (Австрия), който днес даде втори скок от 124 метра и остана 14-и. След като спечели първия турнир обаче той има 415,2 точки. На 2-о място в класирането за турнира е Симон Аман с 401,7 точки, а трети Мати Хаутамяки (Финландия) с 388,7 точки.

В генералното класиране за Световната купа отново начело е трикратният олимпийски шампион Моргенщерн със 723 точки, пред Андреас Кофлер (Австрия) с 525 и Симон Аман с 461 точки.

"Това наистина е много необичайно, но лошото време ни принуди да приемем ситуацията такава, каквато е", обясни Аман, който се надява да спечели първата си титла "Четирите шанци".

В понеделник веригата "Четирите шанци" продължава в Инсбрук, а на 6-и януари е кулминацията с турнира в Бишофсхофен.