Норвежецът Стурла Холм Легрей спечели първия старт от новия сезон на Световната купа по биатлон. Легрей триумфира в индивидуалната дисциплина на 20 км в Контиолахти (Финландия) и записа първи успех в кариерата си.

Норвежецът измина трасето за 48:57.0 минути и не допусна грешка в четирите стрелби. За него това беше една пети старт за Световната купа. Втори на 19.6 секунди остана носителят на Световната купа за миналия сезон Йоханес Тингес Бьо (Норвегия), който направи само една грешка в първата си стрелба.

Германецът Ерик Лесер финишира трети на 1:03.6 минути с една пропусната мишена.

От българите с най-предно класиране е световният вицешампион в индивидуалната дисциплина на 20 км от Йостерсунд 2019 Владимир Илиев. Той завърши на 48-о място с изоставане от 4:58.1 минути и четири грешки в стрелбата. Антон Синапов е 56-и с три пропуснати мишени и на 6:09.6 минути след победителя, Димитър Герджиков финишира 81-и с шест грешки и пасив от 8:29.7 минути, а Владимир Оряшков е последен 101-и със седем пропуснати мишени и изоставане от 13:40.8 минути.

По-късно днес е индивидуалната дисциплина на 15 км за жени.

Състезанието се проведе при строги мерки заради пандемията от коронавирус, въпреки че някои спортисти не участваха заради положителни тестове. На феновете беше забранено да присъстват на стадиона. Междувременно стана ясно, че старши треньорът на мъжкия национален отбор на Русия Михаил Шашилов е поставен под карантина в Контиолахти заради положителен тест за КОВИД-19.

Изолиран е и старши треньорът на женския отбор Николай Загурски, Който е имал контакт с Шашилов.