Треньорът на най-добрата ни сноубордистка Александра Жеков – Виктор Жеков призна в Гол линия, че темата с условията за тренировки в този спорт е „болна”. Бащата на Сани пожела на новия министър на спорта Свилен Нейков да успее да реши проблемите пред българския спорт в „максимална степен”.

Ето какво каза Виктор Жеков:

Сани израсна много в последните три години и този опит, който трупа, помага много, дава своя резултат. Много съм доволен. Изплъзваше ми се успеха през миналата година. Но тази – първо състезание – подиум в Аржентина. Това си е много добър успех. Една реална оценка за труда, които сме свършили.

Много е трудна нашата програма изисква много енергия, за друго не ни остава време. Сега, имаме пауза от 10 дни, първо трябва да се възстановим от часовата разлика, след това продължаваме с кондиционните тренировки, дано за декември Сани да бъде в още по-добра форма дотогава. Подготовката ни продължава след тези дни, много интензивно до декември месец.

През почти цялото време сме далеч от приятелите си. Освен, че сме баща и дъщеря сме, ние сме много добри приятели. Това е много хубаво, когато постоянно си далеч от дома. Даже сме си забранили да има караници. Когато имаме проблеми, обсъждаме ги в рамките на добрия тон. Когато работим, го правим както се прави това в екип. Гледаме да не вкарваме много емоции. Гледаме да сме професионалисти. Сплотени сме, единни сме, за да можем да издържим на конкуренцията.

Навън сме много уважавани и ценени като тим. В България не си дават сметка за това, но направихме така, че България да се знае и да се чува по 22 телевизии по цял свят, колкото предават тези състезания. Ценят ни всички хора които се занимават с този спорт.

Държавата ни помага изключително много във финансово отношение. Чувстваме се изключително подпомогнати. Познавам се лично с новия министър. Служили сме в спортната школа на ЦСКА. Надявам се да познава много добре проблемите на спорта. Дано да направи така, че да ги реши в максимална степен. До момента не сме се срещали с него. Но практически веднага след като бе избран, ние веднага бяхме посетени от човек от кабинета му, който да се запознае със ситуацията в нашия спорт. Имаше среща с нас треньорите, на която ние казахме какви са ни впечатленията и какво трябва да се направи. Това бе много положително. Имам големи надежди.

Наистина съм вложил цялата си сила и енергия и познания в това, което върша. Правим го максимално професионално, доколкото успяваме да се справим с всички пречки по пътя си. Правим го в държава, която няма традиции в този спорт. Често ни се налага да откриваме колелото. За последните три години сме сред най-добрите 16 позиции в световните купи. Непрекъснато побеждаваме държавите, от които сме се учили. Непрекъснато някои е зад нас. Въпрос на време е да ги победим всички на куп. В момента сме сред десетте най-добри. Никой не може да прогнозира как ще се развие дадено състезание. Конкуренцията между тях е невероятна.

Много сме активни. Много са ми интересни моторни спортове, водни спортове, зимните. Хората ги наричат някои от тях екстремни. Бяхме създали една федерация по екстремни спортове, в момента още я има. Но това са спортове сред природата, на много красиви места. Бабата и дядото на Сани карат сърф. Майка ми кара на по-сериозни ветрове. На 70 години е и кара сърф, да. Те са много активни. Много време прекарват сред природата. Обиколила са всички красиви места в България – първо с мотоциклет, след това с кола, след това и пеша. Ние във всеки един момент, не седим на едно място, не правим това, което хората правят обикновено. Така се зареждаме с адреналин и се поддържаме във форма.

Въпросът с условията за тренировките е много болен. Това е болна тема при нас специално. Реално, нямаме тренировъчни полигони. Местата където този спорт се практикува са зимните курорти. Хората, които ги стопанисват у нас, гледат да изкарват пари, което е нормално, Нашите тренировки трябва да бъдат платени, това е ясно, Но обикновено с парите си пълним джобовете на австрийци, италианци и американци. Швейцарците го правят много успешно. Те много рано започват да правят сняг. През зимата строят нужните сноупаркове. При нас, това вече много години не се прави, Няма такъв нормален сноупарк. В Европа има 1200 такива – във всеки един курорт. При нас в Банско се опитаха да го направят в последните две години, но все едно няма.

Има много държави, които нямат условия, но те имат много добри спортисти в ранна детска възраст. Тези държави набират средства, така че клубовете да бъдат добре финансирани, и децата да могат да практикуват този спорт където има условия за това. Това е ключът. Децата трябва да могат да ползват съответната финансова подкрепа. Много малко хора ще се намерят да инвестират енергия здраве и живот, по начина, по който го правим ние в момента. Сани не е почнала да печели състезания така изведнъж. Тя започна на две години и половина да се занимава с този спорт, а това са 20 години инвестиция.