“Мъжкият бордъркрос бе една руска рулетка - заяви бащата и треньор на Александра Жекова - Виктор. - В понеделник нямаше един старт без падане. Освен това паднаха 4-има водачи. Шампионът бе със 17-о време след квалификациите, после падна и в първия рън, а на финала направи три изпреварвaния, за да премине от четвърта на първа позиция.”

Жеков прави бордовете на Александра повече от 4 часа на деня преди старта. Причината - тежките и непредвидими условия в планината Сайпръс.

През нощта преди старта на Жекова прогнозата е за дъжд, който постепенно да спре сутринта, след това да се появи мъгла и евентуално да се изясни. Ако условията са много тежки, организаторите са оставили вратичка за леко отлагане на старта във времето с час или два.

"Имам вакси и за вода - каза на шега Виктор, който тези дни заедно със своите колеги е подложен на истински тест по отношение мазането и подготовката на бордовете.

Жребият отреди Александра Жекова да стартира втора в квалификациите, което според нея и баща й е добре.

"Ако не друго, поне трасето няма да е изровено" - заяви Жекова. От времето и в квалификациите ще се определи участието и в директните елиминации.

Късно снощи Александра изгледа пет пъти състезанието при мъжете, на същото трасе, на което е предвиден бордъркросът за жени.