Премия от 10 хиляди лева за двете си поредни победи в стартовете от Световната купа по сноуборд получи Александра Жекова от генералния спонсор на федерацията по ски. Сани и баща й Виктор Жеков приеха с голямо вълнение поздравленията от президента на родната ски-централа Цеко Минев и подаръците от изпълнителния директор на Първа инвестиционна банка Мая Георгиева. Появата на най-добрата ни сноубордистка пред медиите само часове след прибирането й в България предизвика сериозен интерес сред журналистите. Жекова получи премията си в банкова карта от ново поколение, а треньорът Виктор Жеков бе награден със златно кюлче с име „Фортуна”, което да е на късмет за още много победи.

„Тези успехи са плод на много труд и на една системна работа. Не можеш за една година да извадиш световен или олимпийски шампион. Просто трябва време и трябва да извървим дълъг път, който изминава всеки състезател. Надявам се победите да ми дадат тази увереност, която ми липсваше. Олимпийските игра обикновено са по-слаби, но там играта е на психология. Рано или късно този успех щеше да дойде, защото работихме много. Хубаво е, че се получи в края на сезона и дано това да е само началото”, сподели развълнуваната от признанието Александра Жекова.

Босът на федерацията ни по ски Цеко Минев заяви: „Това е изключителен успех и ние го чакахме от много години, въпреки съмненията. Всички разбирате за какво става дума- победа в Световната купа и не една, а две. По-хубав завършек на сезона не сме и очаквали. Целият труд, който те от години полагат, започва да дава резултати. Сани само трябва да се опази от контузии. Спортът е рисков, но в края на краищата без риск, няма успехи. Това, което правят е наистина сериозно и победите се дължат на страхотни усилия. След Попангелов не сме имали победи на такова ниво.”

Бащата и личен треньор на Александра Жекова – Виктор също бе изключително трогнат. „Благодарение на вас имахме възможност да работим през всички тези години и да изпълним мечтата си. Усещането е невероятно. Благодаря на всички българи, които ни подкрепяха, когато ни беше тежко и на тези, които сега ни поздравиха. Бордовете са наистина много специални. Много технология е вкарана в тях. Този борд на Сани е плод на развитие на предишния, много е добър и е много бърз”, коментира Жеков, който добави, че почти сигурно паралелният гигантски слалом е минало за сноубордистката ни.

„Мисля да наблегна още повече върху кондиционните тренировки. Благодарна съм за подкрепата, която имам до момента, която е основно от спонсорите на федерация по ски. Благодаря и на министерството и дано те отделят време относно законодателството в спорта. Надявам се на още подиуми. Най-голямата ми мечта е кристалния глобус и разбира се добри класирания на Световно първенство и Олимпиада. Емоцията беше невероятна. Толкова много хора ме подкрепиха. Огромна благодарност към цяла България. Това наистина значи много. Много е хубаво, че имам възможност да работя с Алекс, защото това ме прави по-силна. Ние сме в един отбор и работим заедно. Мога да се уча от него”, завърши Сани Жекова.