Вячеслав Биков бе уволнен от поста старши-треньор на руския национален отбор по хокей на лед. Това бе решено на днешния изпълком на Федерацията по хокей на Русия (ФХР). На заседанието 50 годишният Биков и помощникът му Игор Захаркин представиха отчет за изминалия сезон и оповестиха своите планове за следващите няколко години.

Членовете на комитета обаче признаха работата на тандема за неудовлетворителна и след гласуване решиха да освободят наставниците. На завършилото преди дни Световно първенство по хокей в Словакия „сборная” остана без медал, завършвайки на четвърто място. Също така в деветте си мача на шампионата Русия претърпя пет поражения, което е и антирекорд в досегашната хокейна история на най-титулувания тим в света. За взетото решение е натежало и провалното представяне на Игрите във Ванкувър, където Русия отпадна на 1/4-финалите след разгром от Канада с 3:7.

Вячеслав Биков и Игор Захаркин оглавиха националния отбор през есента на 2006г. и за тези почти пет години успяха да изведат Русия до два златни мадала (2008, 2009), един сребърен (2010) и един бронзов медал (2007) на световни първенства. Три пъти спечелиха хокейния Евротур (2008, 2009 и 2011). От Олимпиадата в Канада насам обаче се забеляза спад в играта и резултатите на „червената машина”, а също така не бе започнато и необходимото подмладяване на тима. Нещо, за което шефът на ФХР – Владислав Третяк също настояваше едновременно с това да бъдат печелени медали.

За наследник на вече бившия треньор се спрягат имената на наставника на Ак Барс (Казан) Зинитула Билялетдинов, водешият младежкия национален отбор Валерий Брагин (който бе в щаба на Биков в Словакия), Андрей Назаров, трениращ състава на Витяз (Чехов) и чехът Милош Ржига. Последният заяви за себе си след като няколко години работи успешно с руски клубове, а наскоро пое и един от най-богатите тимове в в КХЛ – СКА (Санкт Петербург), което може да се окаже и проблем за назначаването му начело на Русия. От федерацията искат треньорът на представителния отбор да не съвместява два поста поне две години преди Сочи ‘2014. Така че който и да поеме „сборная” от сезон 2012/13 трябва е ангажиран единствено с националния тим.