Изключителен старт на сезона за Алберт Попов! Талантливият български скиор даде 22-о време в първия манш на слалома от Световната купа по ски алпийски дисциплини в Леви, Финландия.

Попов стартира с много късния 75-и стартов номер, но въпреки това даде време от 55,89 секунди, което е със само 1,62 секунди зад това на лидера Марсел Хиршер.

Стартът на Алберт бе по-слаб като на втората междинна контрола времето му бе едва 68-о. Във втората половина на трасето обаче той загуби едва 56 стотни спрямо Хиршер и това му позволи да даде великолепно крайно време.

Попов е състезателят с най-късен стартов номер, който влезе в топ 30. Зад себе си той остави сериозни имена като Стефано Грос, Лоик Мейлар и Марк Дигрубер. 53 скиори от стартирали 88 завършиха състезанието като особено тези след 40-и номер отпадаха масово заради влошеното състояние на пистата.

Хиршер води с едва 7 стотни пред Хенрик Кристоферсен, а трети е Клемен Ноел от Франция на 38 стотни.

Прекрасното представяне на Алберт Попов означава, че той ще стартира 9-и във втория манш, който започва в 14 часа. За българина едно класиране в топ 30 ще бъде много важно, тъй като би подобрило чувствително стартовия му номер за следващите състезание - нещо, което в слалома е много важно.

Алберт е бронзов медалист от Световното първенство за младежи в Давос през миналата година. Той обаче не е единственият ни голям талант в алпийските ски. Такъв е и Камен Златков, който не участва в Леви единствено поради факта, че България има само една квота за участие. Поради тази причина двамата ни скиори направиха квалификационно състезание в два манша в Каабдалис (Швеция), където водеха подготовка. То бе спечелено от Алберт с разлика от само 24 стотни.