Със сълзи на очи бившият олимпийски и световен шампион в ски бягането Петер Нортхуг (Норвегия) обяви своето оттегляне от спорта на 32-годишна възраст. Серия от контузии му попречиха да участва на Олимпийските игри в Пьончанг през февруари и го принуждават да спре с професионалния спорт. Ето какво каза той на днешната пресконференция в Трондхайм.

"Беше приключение - като малко момче имах мечта да бъда добър скиор и съм горд, че я постигнах. Ски бягането беше животът ми толкова много години и е трудно да се откажа. Направих всичко възможно, за да се върна във форма и да се боря за своето място на Световния шампионат в Зеефелд догодина, но през последните две седмици си дадох сметка, че съм доста назад. Затова реших да не пропилявам повече енергия", обясни Нортхуг.

"Живях с надежда, че нещата могат да се подредят, но тялото ми не може да понесе повече, а главата ми е малко уморена от всичко случило се в миналото. Това е най-доброто решение за мен и вярвам, че ще бъда щастлив с този избор. Гледам напред към новите неща, които ме очакват", завърши норвежкият скиор.

Петер Нортхуг е третият най-успешен състезател по ски бягане в цялата история на световните шампионати. Притежател е на 13 златни и три сребърни медала от подобни форуми. Единствено Марит Бьорген (Норвегия) и Ялена Вялбе (Русия) имат повече титли от него. На Олимпийски игри Нортхуг има два златни, един сребърен и един бронзов медал./БГНЕС